HEDEFİMİZ ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACAT ÇITASINI YÜKSELTMEKTİR

HEDEFİMİZ ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACAT ÇITASINI YÜKSELTMEKTİR

Türkiye, dünya ekonomisinde sorunlar yaşanmasına rağmen istikrar içinde büyümesine devam etmektedir. Büyümenin sürmesinde en büyük paylardan biri yatırım yaparak üretim gerçekleştiren, ihracat yapan, istihdam yaratan dinamik şehirlerimize aittir.

Sanayinin ve ticaretin merkez şehirlerinden Gaziantep de düzenli ve sağlıklı büyümesiyle bölgenin gelişimine ve ülke ekonomisine katkısını her geçen yıl artırmaktadır.

Şehrimizin ekonomik kalkınmasının itici gücü ise sanayi sektöründe yoğunlaşmaktadır. Üretim faktörleri ve tüketim pazarı olarak önemli avantajlar sunan Gaziantep, sahip olduğu sektörel çeşitlilik ve geniş ürün yelpazesiyle geniş istihdam olanakları sunmaktadır.

Güçlü ekonominin güçlü sanayi ile mümkün olabileceğine inanan işadamlarımız, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) bugün Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi konumuna ulaştırmayı başarmıştır. 5 ayrı bölgeden oluşan Gaziantep OSB’de şu anda 930 fabrika faaliyet gösterirken, diğer yandan onlarca fabrikanın inşaatı sürmektedir.

Ayrıca, bu yıl Gaziantep yeni bir OSB’ye kavuştu. ‘’Gaziantep Oğuzeli Havaalanı Islah OSB’’ ilgili bakanlığın onay vermesiyle resmen kuruldu. Bu bölgedeki üretim ve istihdamın önümüzdeki dönemde daha hızlı gelişmesini bekliyoruz.

Diğer yandan Gaziantep yaptığı yatırımlarla, çevre illerden göç edenlerin çekim merkezi haline gelmiştir. Yoğun göç almasına ve binlerce Suriyeliye ev sahipliği yapmasına rağmen önemli istihdam olanakları yaratmaya devam etmektedir. Mayıs 2016 tarihinde sigortalı çalışan sayımız 268 bin 848 kişi olmuştur.

İHRACATÇILARIMIZ, AB VE AMERİKA PAZARLARINDA ÇITAYI YÜKSELTTİ

Her türlü zorlu koşula rağmen ihracat yapmaktan vazgeçmeyen Gaziantep, ihracatını bu yıl yeniden çift haneli rakamlara taşımıştır. Geleneksel pazarlarda yaşanan düşüşü telafi etmek için büyük çaba gösteren ihracatçılarımız, ağırlık verdikleri Avrupa Birliği, ABD ve Afrika pazarlarından aldıkları payı artırmayı başarmıştır.

Geçen yılsonunda Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızı yüzde 2,6 ve Afrika ülkelerine ihracatımızı yüzde 23,8 eksiyle, Amerika ülkelerine ihracatımızı ise yüzde 5,1 artıyla kapatmıştık. Bu yılın ilk beş ayında ise Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızı yüzde 18,7 artışla 525 milyon dolara, Afrika ülkelerine ihracatımızı yüzde 1 artışla 352 milyon dolara ve Amerika ülkelerine ihracatımızı yüzde 45,2 artışla 218 milyon dolara yükselttik.

Özellikle, bütün ülkeler için önemli bir dış ticaret ortağı konumunda bulunan ABD’ye gerçekleştirdiğimiz ihracat artışını sürekli kılmayı ve bu pazarda kalıcı olmayı çok önemsiyoruz. Son derece çetin rekabet koşulları bulunan ve kaliteye büyük önem verilen bu pazarda sergilediğimiz performans, hem Gaziantep ihracatının kalite standardını hem de işadamlarımızın mücadeleci ruhunu göstermektedir.

Bu arada, mayıs ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 il içerisinde Ankara’yı tekrar geçerek beşinci sıraya yükselen Gaziantep’in, Ocak-Mayıs 2016 dönemi toplam ihracatı yüzde 1,3 oranında artarak 2 milyar 592 milyon dolar seviyesine çıkmıştır.

Gaziantep olarak, güçlü olduğumuz pazarlarda daha fazla ihracat yapmanın yollarını ararken, yeni ülkeleri ihracatımızın yıldızı yapma çabalarımızı sürdürmekteyiz.

MARKALAŞMA SÜRECİ İVME KAZANDI

Dünya ticaretinde daha yüksek pay alabilmek ve küresel rekabette başarılı olabilmek için daha çok marka çıkarmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu doğrultuda 2003 yılında başlattığımız ‘’Marka Şehir Gaziantep’’ projemizin verimli sonuçlar doğurduğunu görüyoruz. Ülkemizde en fazla marka ve patent başvurusu yapan iller arasında altıncı sırada yer alıyoruz. En fazla endüstriyel tasarım başvurusunda da İstanbul’un ardından ikinci sırada geliyoruz.

Gaziantep’ten yapılan marka patent başvurusu 2015 sonu itibariyle 2 bin 988’dir. Ayrıca, patent başvurusunda rekor kırdık. Patent başvurumuz bir önceki yıla göre yüzde 96 artış göstererek, 2015 yılı sonunda 184’e çıkmıştır.

Markalaşma ve Ar-Ge çalışmalarımız, hem sanayimizi besliyor hem de ekonomik kalkınmamızı olumlu etkiliyor. Bu çalışmalar, Türkiye ekonomisinin iki katı büyüyen bir şehir olmamızı destekleyen en önemli faktördür. Gaziantep’in, Türkiye Patent Enstitüsü’nün ‘’Türkiye’nin Marka Şehri’’ ödülünü alması da bunu tescil etmiştir.

ÜRETMEKTEN BAŞKA YOL YOK

Türkiye’de kişi başına düşen milli geliri artırmak ve orta gelir tuzağından çıkmak gerekiyor.

Bunun için kalkınmak ve üretmekten başka yolumuz yok. Ancak, katma değeri daha yüksek ürünler üretmek ve daha fazla nitelikli ürünlerde, markalarda ihracatı artırmak durumundayız. Bu sebeple modern üretim olanaklarını yaygınlaştırarak rekabet gücümüzü artırmak ve üretimi kaliteli hale getirmek, Ar-Ge ve marka-patent çalışmalarını sürdürmek bizim öncelikli hedeflerimizden birisidir.

Gaziantep özel sektörü olarak ülke ekonomisinin öncü gücü olmaya, yeni ekonomik başarı hikayeleri yazmak için yatırım, üretim, istihdam ve ihracat çıtasını yükseltmeye devam edeceğiz.

Adil Sani Konukoğlu

GSO Yönetim Kurulu Başkanı